//GTM

In oktober hebben op Landgoed de Horst vier netwerkbijeenkomsten plaatsgevonden in het kader van de transformatiethema’s van Actielijn 3.

De bijeenkomsten stonden in het teken van inspireren en verbinden. Wij hebben 85 aanmeldingen van 30 verschillende organisaties mogen ontvangen. Wij kijken terug op vier mooie bijeenkomsten en willen graag alle aanwezigen bedanken voor hun komst!

2 oktober: ontwikkelen en/of implementeren van meer zorg aan huis arrangementen, zoals VPT/MPT

Op 2 oktober heeft de netwerkbijeenkomst ‘ontwikkelen en/of implementeren van zorg aan huis arrangementen, zoals VPT/MPT’ plaatsgevonden. Bij de start van de bijeenkomst heeft Suzanne Bakermans (regionaal projectleider ‘Wlz zorg thuis in Eemland’) haar opdracht vanuit het Zilveren Kruis toegelicht.

Onze gastspreker Aziz Boutaga (ZorgSpectrum) heeft vervolgens een presentatie verzorgd over de pilot ‘Tussen thuis en verpleeghuis’, waar ZorgSpectrum in april jl. mee is begonnen. In deze pilot levert ZorgSpectrum VPT aan een kleine bewonersgroep in een intramurale setting. Aziz vertelde dat de transitie intramuraal voor cliënten, naasten en medewerkers even groot is als in ongeclusterde setting. We leren met elkaar in de praktijk en dat vraagt onder andere reflectie en goede gesprekken (bijvoorbeeld individuele casuïstiekbespreking), en rugdekking vanuit het management aan professionals.

Het laatste uur van de bijeenkomst hebben de deelnemers aan dialoogtafels kennis en ervaringen uitgewisseld over het ontwikkelen en implementeren van passende arrangementen aan huis.

4 oktober: organiseren van naastenparticipatie en meer samenwerking tussen formele en informele zorg

Op 4 oktober vond de netwerkbijeenkomst ‘organiseren van naastenparticipatie/samenwerking formele en informele zorg’ plaats. Ditmaal waren er twee gastsprekers: Albert Vlemmix (Maria Oord) en Jan Smelik (NLZVE).

Albert Vlemmix heeft een presentatie verzorgd over Community Care Dongen, een project voor kwetsbare ouderen in Dongen. Het project is een sterke wisselwerking tussen formele en informele zorg, waarbij de cliënt en diens vragen centraal staan. U vindt de presentatie van Albert hier.

Vervolgens heeft Jan Smelik een presentatie verzorgd over zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt. Hij vertelde hoe Austerlitz Zorgt via één loket alle ondersteuning en basiszorg voor de oudere inwoners van het dorp organiseert en regelt. Hierbij fungeert de dorpsondersteuner als spin in het web en coördineert vrijwilligersdiensten en professionele hulp. U vindt de presentatie van Jan hier.

Het laatste uur van de bijeenkomst hebben de deelnemers aan dialoogtafels kennis en ervaringen uitgewisseld over het organiseren van naastenparticipatie en de samenwerking tussen formele en informele zorg.

5 oktober: herijken strategische koers en/of zorginhoudelijke visie

Op 5 oktober stond de netwerkbijeenkomst in het teken van ‘herijken strategische koers en/of zorginhoudelijke visie’. Corrie Korpershoek (Berenschot) heeft een workshop verzorgd over organisatieverandering, met in het bijzonder aandacht voor de ‘onderstroom’ van verandering. Centrale vraag hierbij is hoe je als projectleider of programmamanager je medewerkers het beste mee kan nemen in de beoogde verandering. De uitleg over het veranderkompas en de veranderboekhouding (remmende en stimulerende krachten) kon in de vorm van een dialoogspel daarna direct worden toegepast aan de dialoogtafels. Mocht u vragen hebben over de inzet van het dialoogspel kunt u contact opnemen met Corrie via c.korpershoek@berenschot.nl. U vindt de presentatie van Corrie hier.

9 oktober: stimuleren van zelf- en samenredzaamheid

De laatste netwerkbijeenkomst was op 9 oktober en stond in het teken van ‘stimuleren van zelf- en samenredzaamheid’. Rudi Westendorp (hoogleraar ouderengeneeskunde in Leiden en Kopenhagen en één van de grondleggers van Reable Nederland) heeft een presentatie verzorgd over het gedachtengoed van reablement. Hij vertelde over de uitdagingen en de verwachte ontwikkeling van het aantal ouderen tot en met 2040. Hij schetste een nieuw paradigma en wat dit vraagt van de hulpverleners. In deze nieuwe dagelijkse praktijk nemen hulpverleners onder andere niet meer alles uit handen wat cliënten zelf nog kunnen doen, leren hulpverleners cliënten wat ze zelf nog kunnen, en vinden hulpverleners en cliënten samen een oplossing voor wat er nog aan problemen overblijft. U vindt de presentatie van Rudi hier terug.

Het laatste uur van de bijeenkomst hebben de deelnemers aan dialoogtafels kennis en ervaringen uitgewisseld over het stimuleren van zelf- en samenredzaamheid.