//GTM

Wint ons regionale project Zorgtechnologie de Impactmakerprijs 2022?

Zorgtechnologie? Twee jaar geleden stonden veel medewerkers in de zorg nog een beetje onwennig tegenover dat idee. Inmiddels is robot Pepper al gesignaleerd in de gangen van zorginstelling AxionContinu en is het project Zorgtechnologie een van de zes genomineerden voor de landelijke Impactmakerprijs 2022. Stemmen kan nog tot 15 maart.

In 2021 kregen verpleegkundige Renske en fysiotherapeut Joris van AxionContinu, samen met vijftig andere collega’s uit de regio, extra uren om ambassadeur te worden voor het project Zorgtechnologie. Hun missie: zorgmedewerkers vertrouwd en enthousiast maken voor de inzet van nieuwe technologische middelen in de zorg. Sinds het begin van dit jaar zijn Joris en Renske officieel innovatie-adviseurs en besteden ze de helft van hun werktijd aan zorgtechnologie. “Dat is wat dit project heeft voortgebracht”, vertelt Marie-Claire van Hek, de enthousiaste bestuurder van AxionContinu die Joris en Renske hun nieuwe functie gaf. “We zijn begonnen met het opleiden van ambassadeurs die zich vier tot acht uur per week zijn gaan bezighouden met zorgtechnologie, nu is het een volwaardig onderdeel van het dagelijks beleid van onze organisatie.”

Minder zorgen

AxionContinu is niet de enige zorginstelling die de taken van de ambassadeurs na afloop van het project Zorgtechnologie wil voortzetten of uitbreiden. Alle veertien deelnemende organisaties hebben aangegeven door te willen gaan met het traject, zo blijkt uit de borgingsplannen die door iedere organisatie zijn gemaakt. “Je ziet dat het gebruik van zorgtechnologie is toegenomen”, vertelt projectleider Marloes Aarden. “Uit de eindmeting, waarvan de resultaten in de loop van maart worden gepresenteerd, blijkt dat nog maar twaalf procent van de respondenten bezorgd is over de komst van zorgtechnologie vanwege het persoonlijke aspect in de zorg of de bescherming van privacy. We zien dat de zorgen minder worden naarmate de kennis en ervaringen rond zorgtechnologie groeien. Inmiddels vindt bijna zeventig procent van de respondenten het belangrijk om zorgtechnologie in te zetten om personeelstekorten en tijdgebrek op te vangen.”

Professionelere zorg

“Het is nu zelfs zo dat medewerkers zelf met voorstellen komen om bepaalde hulpmiddelen in te zetten”, vervolgt Marie-Claire van Hek. “Onlangs nog, had een van de verpleegkundigen iets gehoord over een slimme meetpaal die in ziekenhuizen veel wordt ingezet, maar in onze sector nog niet. Renske en Joris gaan nu kijken of het een goed idee is om dat uit ook bij ons te gaan testen. Vaak nemen ze dan ook contact op met andere organisaties om te horen of zij daar ervaring mee hebben. Dat is het mooie van dit project dat nu verdergaat in het al bestaande Innovatie Netwerk Ouderen Utrecht (INOU) waar zich inmiddels al 33 organisaties bij hebben aangesloten. Door krachten te bundelen, kunnen we niet alleen van elkaar blijven leren, maar ook innovaties met elkaar delen en samen in gesprek gaan met leveranciers. Zo wordt de zorg steeds professioneler.”

Leidinggevenden meenemen

Een punt waar nog wel winst te behalen valt, vinden zowel Marie Claire van Hek als Marloes Aarden, is het meenemen van de leidinggevenden en teammanagers in het proces. Marloes: “De afgelopen jaren hebben we heel erg ingezet op het opleiden van digicoaches en ambassadeurs om zorgtechnologie te laten landen in de praktijk. Nu merken we dat het belangrijk is om leidinggevenden daarin te enthousiasmeren zodat zij daar tijd en ruimte voor gaan inplannen in de roosters.”
“Dat is nog wel een uitdaging”, vult Marie-Claire aan. “De werkdruk is hoog en het is vaak al moeilijk om de dagelijkse planning rond te krijgen. Het is niet vreemd dat extra aandacht voor zorgtechnologie dan niet hoog op het prioriteitenlijstje staat. Maar het is wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden omdat het deels de werkdruk kan verlagen. En dat gun ik iedere zorgmedewerker.”

Naar buiten

Uitdagingen voor de toekomst zijn er nog genoeg. Het project Zorgtechnologie richtte zich in eerste instantie vooral op de intramurale zorg, nu wordt het tijd om breder te kijken. “De ervaringen die we nu hebben opgedaan, kunnen we heel goed gebruiken om zorgtechnologie nog meer in de thuiszorg in te zetten”, aldus Marie Claire. “Bijvoorbeeld als onderdeel van het Volledige (verpleegzorghulp)Pakket Thuis (VPT). Binnen INOU is dat nu ook een belangrijk thema. Het project Zorgtechnologie mag dan wel in de afrondende fase zitten, het stopt niet. Je ziet nu juist dat dingen in elkaar schuiven. In INOU, dat samenwerkt met het landelijke netwerk Anders Werken in de Zorg en Vilans, weten VVT-instellingen elkaar te vinden, maar we hebben in de regio ook de Health Hub Utrecht en Trijn waar kennis en ervaringen worden gedeeld met andere instellingen zoals ziekenhuizen en het sociaal domein. Zorgtechnologie en digitalisering gaan niet meer weg.”

‘Zorgtechnologie en digitalisering gaan niet meer weg’

Impactmakersprijs 2022

Utrechtzorg, initiatiefnemer van het project Zorgtechnologie, is ondertussen bezig om te onderzoeken hoe de ervaringen die zijn opgedaan bij VVT-organisaties kunnen worden ingezet in andere branches in de zorg. “Maar eerst hopen we dat we op 16 maart de Impactmakerprijs 2022 voor het meest inspirerende en impactvolle arbeidsmarktproject in zorg en welzijn in de wacht kunnen slepen”, aldus Marloes Aarden. “Het is al een hele eer dat we een van de zes genomineerden uit heel Nederland zijn, maar het zou echt een kroon op het werk zijn als we die prijs ook inderdaad mogen ontvangen. Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot 15 maart op https://www.actieleernetwerk.nl/impactmakerprijs-genomineerde-van-digivaardig-naar-techvaardig/. Ik zeg: doen!”

De resultaten van de eindmeting van het project Zorgtechnologie worden medio maart gepubliceerd op de website van Utrechtzorg: www.utrechtzorg.net. Daar vind je ook meer informatie over het project en een korte video waarin het werk van ambassadeurs in beeld wordt gebracht.

Meer informatie

https://www.toekomstbestendigeouderenzorgutrecht.nl/zorgtechnologie
https://utrechtzorg.net/