REIN, Uitdagend interactief leren in de zorg

Zo’n 10.000 medewerkers in de regio Utrecht maken inmiddels gebruik van REIN, het interactieve leerplatform voor medewerkers in de ouderenzorg dat antwoord geeft op vragen en uitdaagt om verder te leren en jezelf te ontwikkelen. Het project is zo’n groot succes dat REIN nu doorgaat als zelfstandige stichting. Vanaf januari 2022 kunnen alle medewerkers in de zorg in heel Nederland profiteren van de kennis en ervaring van REIN.

Stel, je bent een medewerker in de ouderenzorg en je hebt behoefte om je, naast de verplichte trainingen die je van je werkgever moet volgen, te ontwikkelen. Of je hebt praktische vragen waar je snel een antwoord op wilt vinden, je wilt een betere samenwerking met de rest van je team, weten wat je talenten zijn en kijken of je kunt doorgroeien. In al deze situaties, en meer, kan REIN helpen. REIN is een interactief leerplatform dat medewerkers in de zorg op een speelse, toegankelijke manier stimuleert om te blijven leren en ontwikkelen. Op het moment waarop ze daar zelf behoefte aan hebben, op de manier die zij het prettigst vinden en in de tijd die ze er zelf aan willen besteden.

‘Met REIN kun je op een leuke manier je talenten ontdekken, jezelf ontwikkelen en verder leren. Het wordt daardoor aantrekkelijker om te werken in de zorg.’

Fictieve cliënt

“Leren met REIN is vooral leuk’, legt Yvonne Vredendaal, voormalig projectleider en nu manager van Stichting REIN uit. “REIN is een fictieve cliënt die vroeger zelf in de ouderenzorg heeft gewerkt. Hij neemt je mee in zijn wereld, stelt vragen, laat je nadenken over dilemma’s en daagt je uit om verder te groeien.” Dat doet REIN onder meer met behulp van onlinetrainingen, korte leermomenten, handige tools en challenges. Het onlineprogramma kan worden aangevuld met live trainingen, workshops, teamcoaching en spellen die je met collega’s en cliënten kunt spelen. Elke maand komen er trainingen, filmpjes en challenges bij die REIN, samen met het netwerk van aangesloten zorgorganisaties, ontwikkelt. Yvonne: “Ook biedt REIN de mogelijkheid om een Learning Management Systeem (LMS) aan REIN te koppelen waarmee opleidingsfunctionarissen en leidinggevenden in een oogopslag het hele zorg- en ontwikkeltraject van hun medewerkers kunnen administreren, bewaken en rapporteren. We hebben ook een speciaal lidmaatschap voor zzp’ers in de zorg die bevoegd en bekwaam moeten blijven en zichzelf willen ontwikkelen.”

Helder en inspirerend

REIN ging in 2019 van start in alle subregio’s van de regio Utrecht en werd gefinancierd met behulp van ontwikkelgelden van het Zorgkantoor. Inmiddels is het leerplatform in gebruik genomen door achttien organisaties in de ouderenzorg die samen zo’n 14.000 medewerkers tellen die allemaal toegang hebben tot REIN. “Nog mooier is dat die medewerkers REIN beoordelen met een 7,2 en dat 83% van hen REIN zou aanbevelen aan collega’s”, aldus Yvonne. “De organisaties zelf beoordelen de dienstverlening van REIN met een 8,3 en 100% beveelt het platform aan andere zorgorganisaties aan. Zij noemen REIN ‘gebruiksvriendelijk’, ‘helder en inspirerend’, en ‘toegankelijk’. Inmiddels hebben we ook de eerste organisatie buiten de regio mogen verwelkomen en zijn we in contact met diverse andere ouderenorganisaties in Nederland.”

Trots

“We hopen dat we met REIN ervoor kunnen zorgen dat werken in de zorg voor alle medewerkers – of het nu gaat om zorg of niet-zorg, full time of parttime medewerkers, vaste krachten of zzp’ers – aantrekkelijker wordt”, vervolgt Yvonne Vredendaal. “Daar profiteert iedereen van - niet alleen de medewerkers zelf en de organisaties, maar ook de cliënten die omringd worden door beter opgeleide en gemotiveerde mensen. Daarnaast is REIN naar mijn mening ook een mooi voorbeeld hoe een regionaal project dat is gefinancierd met behulp van ontwikkelgelden van het zorgkantoor, zelfstandig kan doorgaan. Alles wat we in de afgelopen tweeënhalf jaar hebben bereikt, is nu beschikbaar voor heel Nederland. Met als grote voordeel dat we als REIN geen winstoogmerk hebben en onze dienstverlening dus tegen kostprijs kunnen aanbieden. Zo blijft leren en ontwikkelen in de zorg niet alleen leuk, maar ook betaalbaar.”

Meer informatie: www.ikbenrein.nl
Meer informatie over het project: https://www.toekomstbestendigeouderenzorgutrecht.nl/rein