//GTM

Digitaliseringsagenda

Digitaliseringsagenda VVT regio Utrecht gepubliceerd

VVT-instellingen in de zorgkantoorregio Utrecht hebben hun gezamenlijke Digitaliseringsagenda opgesteld. Prioriteiten voor digitalisering zijn: Het toegankelijk maken van het uitwisselen van gegevens binnen de regio, met andere sectoren zoals huisartsen, ziekenhuizen etc. Ook willen de VVT-instellingen toewerken naar een gezamenlijke roadmap met softwareleveranciers. Daarnaast is er de wens om vanuit een gedeelde visie de zorgcoördinatie in de regio vorm te geven.

Naast het kiezen van de prioriteiten voor de VVT-sector in de regio hebben de organisaties een inventarisatie gemaakt van landelijke programma’s, standaarden voor gegevensuitwisseling en projecten op dat vlak. Ook hebben zij een overzicht opgesteld van huidige en toekomstige wet- en regelgeving rondom digitalisering en digitale gegevensuitwisseling.

Afstemming VVT met sectoren

Met de Digitaliseringsagenda kan de VVT-sector in de regio aangeven wat handige afspraken zijn cross-sectoraal verband. Deze agenda geeft de VVT-sector een duidelijke positie in de wederzijdse afstemming met andere partijen in de zorg en daarbuiten. Daarnaast geeft het de individuele VVT-instellingen een houvast voor strategie en eigen activiteiten in de organisatie op het gebied van digitalisering en ICT voor de komende jaren.

Wetgeving en lokale initiatieven

Deze agenda houdt rekening met bestaande en nieuwe wetgeving waar aspecten van digitale gegevensuitwisseling en digitalisering onderdeel van zijn. Ook regionale initiatieven zijn er in opgenomen. In dit project hebben leden van de IVVU samengewerkt om een afgewogen en afgestemde digitaliseringsagenda op te stellen voor de VVT in de regio Utrecht.

Prioriteiten

Na een overzicht te hebben gemaakt van alle landelijke programma’s, regionale ambities en projecten en lokale initiatieven die op de VVT-organisaties afkomen, is in drie workshops gewerkt aan het opstellen van drie globale prioriteiten voor de VVT:

1. Het toegankelijk maken van het uitwisselen van gegevens binnen de regio

• Met andere sectoren
• Kosten vermijden / eerlijk dragen kosten en lasten
• Keuze platform / leverancier: VVT betrokken zijn
• Toewerken naar platform- en systeemonafhankelijk gegevens kunnen uitwisselen in de regio: landelijke standaarden gebruiken

2. Gezamenlijk een krachtige positie richting leveranciers

• Starten met Nedap ONS ECD
• Roadmap voor de regio: waar willen we met ons allen naartoe? Partnerschap met leverancier

3. Vanuit gedeelde visie, één team, één taak: zorgcoördinatie in de regio

• Inzicht hebben in capaciteit: bedden, cliënten, zorgprofessionals, expertise
• Breder dan alleen acute zorg, ook Wlz
• IVVU, boven-sectoraal: beter samenwerken in de regio
• Niet verschillende zorgcoördinatieplatforms / uitwisseling tussen de platforms

Gegevensuitwisseling

Bij de gegevensuitwisseling in de langdurige zorg gaat het enerzijds om de uitwisseling van gegevens van de zorgverlener met de cliënt. Door meer informatie te beschikken, kunnen cliënten en mantelzorgers meer regie nemen. Anderzijds gaat het ook om de uitwisseling van gegevens tussen alle zorgverleners en zorgorganisaties, binnen en buiten de sector, die bij de zorg van een cliënt betrokken zijn. Dit ondersteunt doelstellingen voor netwerkzorg rondom de cliënt.

Deelnemende organisaties

Alle VVT-organisaties uit de vier sub-regio’s die zijn aangesloten bij de IVVU hebben deelgenomen aan dit project. Bijvoorbeeld door mee te doen aan een vragenlijstonderzoek, deel te nemen aan workshops en kennissessies, zitting te nemen in de Klankbordgroep en de Stuurgroep van het project. Informatie over het project is beschikbaar via Kees Weevers, algemeen secretaris IVVU.

weyond_projecten_dieptepagina_project_03_subregio_500x317