//GTM

Themabijeenkomst ONZe drukbezocht

Themabijeenkomst ONZe drukbezocht

Ongeveer zeventig diverse zorgverleners en een paar andere geïnteresseerden kwamen naar de themabijeenkomst over:

  • de rol van de casemanager dementie
  • het belang van in gesprek komen en blijven met kwetsbare ouderen

Dementie

Karina Tolsma en Sanne Spanjers, casemanagers bij Santé Partners, vertelden over dementie. Een goede opfrisser van de sociale en medische kennis over deze ziekte. Zij schrikken zelf ook iedere keer weer als ze de meest recente aantallen opzoeken van mensen die deze ziekte gaan krijgen. Het worden er iedere keer meer. En weten we dat maar liefst zeventig procent van de mensen met dementie thuis woont? En dat maar de helft van de mensen met dementie ook als patiënt met dementie bekend is bij de huisarts? Karin en Sanne gaven ook stilte en tijd om dichtbij het gevoel van verlies te komen wat deze ziekte bij mensen en ook hun naasten teweegbrengt.

Gesprek met kwetsbaren ouderen

Maaike Posthouwer (specialist ouderengeneeskunde bij Warande) en Nicolien Ploos van Amstel (huisarts) zetten de deelnemers aan het denken over het belang van in gesprek komen en blijven met kwetsbare ouderen. Want hoe weet je als zorgverlener wat iemands wensen zijn als iemand iets overkomt? Maaike en Nicolien stimuleerden tijdens de avond de discussie hierover bij de deelnemers. Wat zijn hun ervaringen? Tegen welke punten lopen zij aan? De deelnemers deelden dat een goede timing, uitleg en vertrouwen ook in deze gesprekken heel erg belangrijk zijn. We beseffen ons dat het niet klaar is met een gesprek. Het is een proces waarin de mensen en de gezondheid van de mensen en hoe iemand hier zelf naar kijkt, iedere keer kan veranderen. Wat iemand hierover aangeeft en het verhaal dat je hierover als zorgverlener opschrijft, is ontzettend belangrijk. We hopen dat we binnenkort snel it-verbeteringen hebben waardoor we de laatste informatie over hoe iemand denkt en voelt makkelijker met elkaar kunnen delen dan nu. Dan kunnen we makkelijker betere zorg bieden.

Tip

Een deelnemer gaf als tip om bijeenkomsten met patiënten te organiseren over dit onderwerp. Een kwart van de mensen die naar zo’n bijeenkomst is geweest gaat binnen een half jaar in gesprek met een zorgverlener. En 82 % van de patiënten gaat met elkaar in gesprek.

Afspraken

Afgelopen jaar zijn de regionale afspraken rondom de proactieve zorgplanning vormgegeven in een digitale tool voor de zorgprofessionals. Deze tool is te vinden op de site van Unicum onder de link 'zorgaanbieders'. Gebruik van de tool wat je nodig hebt om dit gesprek te voeren en goed binnen de regio over te kunnen dragen.

De presentatie van de themabijeenkomst van 13 februari jl ziet u in deze bijdrage op de LinkedIn-pagina van ONZe

pesonen