//GTM

(Door)ontwikkeling arrangementen passende ondersteuning en zorg aan huis

(Door)ontwikkeling arrangementen passende ondersteuning en zorg aan huis

Afgaand op het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) is het beleid in de ouderenzorg: ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’. Hieraan wordt hard gewerkt, zowel op landelijk en regionaal als op het niveau van individuele ouderenzorgorganisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld door in te zetten op preventie, zelf- en samenredzaamheid en de inzet van technologie in de thuissituatie. In de transitie naar ‘langer thuis’ zien we dat ouderen steeds vaker kiezen voor leveringsvormen als modulair pakket thuis (MPT) en volledig pakket thuis (VPT) vanuit de Wet langdurig zorg (Wlz). Uit cijfers blijkt dat de inzet van beide pakketten sterk is gegroeid, waarbij VPT de sterkste stijging laat zien.

Ouderenzorgorganisaties, ook in de regio Utrecht, zijn echter nog zoekende om de inhoud en proces van deze nieuwe arrangementen aan huis goed vorm te geven. Hoe zorgen we er nu echt voor dat de ondersteuning en zorg aan huis voor kwetsbare ouderen bijdraagt aan zelf- en samenredzaamheid en dat we dat op een slimme manier met elkaar organiseren?

Uitgangspunt bij de (door)ontwikkeling van passende ondersteuning en zorg aan huis is de inzet op “reablement”, ofwel zelf- en samenredzaamheid. Deze beweging in combinatie met wijkgericht werken maakt het mogelijk om samen met de oudere en diens naasten te werken aan regie en/of herstel van het leven en zelfredzaamheid. Het heeft als doel om mensen zo onafhankelijk mogelijk te maken van professionele zorg. De mogelijke komst van een Reablement Academie, met de opdracht om een landelijk kader, c.q. kompas en bijbehorende methodieken te ontwikkelen en een broedplaats voor kennisuitwisseling in te richten die de beweging van reablement verder faciliteert, is hier een voorbeeld van.

Doel van het project is om inzicht te verkrijgen in de onderliggende systematiek en processen en deze om te zetten in generieke handvaten op inhoud en proces voor ouderenzorgorganisaties om passende ondersteuning en zorg aan kwetsbare ouderen aan huis te bieden, vanuit het gedachtengoed van zelf- en samenredzaamheid.
Beoogde resultaten van het project:
• Benoemen van drie reeds geïmplementeerde landelijke initiatieven op het gebied van zelf- en samenredzaamheid (reablement) in de ouderenzorg of andere initiatieven die ouderen helpen hun eigen leven te leiden en hen gezondheidsvaardiger te maken op de nieuwe gezondheidsvragen.
• Een scan (enquête) uitvoeren bij minimaal vijf ouderenzorgorganisaties in de regio Utrecht ten aanzien van de implementatie van reablement: hoe wordt hier nu al invulling aan gegeven, waar lopen organisaties tegenaan en waar liggen behoeften ten aanzien van (door)ontwikkeling?
• Een document met generieke handvaten op inhoud en proces voor ouderenzorgorganisaties om passende ondersteuning en zorg aan kwetsbare ouderen aan huis te bieden.

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Esther de Jong via e.dejong@santepartners.nl.

Deelnemende organisaties: Santé Partners (projecteigenaar), AxionContinu, Beweging 3.0, Careyn, Domus Magnus en Valuas Zorggroep, Het Vertrouwde Dorp, Home Instead Utrecht, De Rijnhoven, QuaRijn, Silverein, Vecht en IJssel, Zorggroep Charim en Zorggroep de Vechtstreek