//GTM

Ambulante complexe ouderenzorg

Ambulante complexe ouderenzorg

Net als in de rest van Nederland, heeft ook de regio Utrecht te maken met een tekort aan specialisten ouderengeneeskunde en een groeiende groep kwetsbare ouderen, die met complexere problematiek steeds vaker thuis blijven wonen. De problematiek bij ouderen in de thuissituatie wordt steeds complexer. In combinatie met de toenemende druk op huisartsen in onze regio, is dit een gegronde reden om initiatieven die bijdragen aan de behandeling en begeleiding van ouderen met een complexe zorgvraag in de thuissituatie anders vorm te geven.

Binnen de actielijn Ambulante Complexe Ouderenzorg (ACO) werken de oudergeneeskundige netwerken van Utrecht-Stad (ONUe), Utrecht Zuid-oost (ONze) en Eemland (ONTiE) samen aan het versterken van de samenwerking binnen de ouderenzorg op het gebied van behandeling en begeleiding van ouderen, met een complexe zorgvraag.

We werken samen, waar kan, aan regionale afspraken, delen kennis en leren van elkaar om de ontwikkelingen binnen de regio’s verder te versterken en uit te bouwen. De oudergeneeskundige netwerken in de subregio’s werken aan inhoudelijke onderwerpen en vanuit het ACO stimuleren we de verdieping, verbreding en/of opschaling van deze onderwerpen. Ook faciliteert het ACO de structuren van de oudergeneeskundige netwerken, waar professionals elkaar leren kennen, ontmoeten en een basis leggen voor de samenwerking in de praktijk en op inhoudelijke onderwerpen.

We werken met elkaar aan een aantal mijlpalen:
1. Kostendekkende financiering - Om de juiste zorg op de juiste plek mogelijk te maken/houden. De netwerken hebben gezamenlijk de knelpunten in de praktijk in beeld gebracht en zijn samen in gesprek met ZK hierover.
2. Borging - Om de subregionale oudergeneeskundige netwerken te bestendigen zodat ze kunnen aansluiten bij de subregionale ontwikkelingen, is het nodig dat de netwerken geborgd worden. Gezamenlijk werken we toe naar een borging structuur voor de netwerken.
3. Effectmeting - Samenwerking om de impact van de netwerken inzichtelijk te maken.
4. Bevorderen samenwerking - jaarlijks congres waar professionals van alle regio’s elkaar kunnen ontmoeten en kennis wordt gedeeld waar betreffende netwerken mee bezig zijn.
5. Kennis delen & implementeren - De netwerken werken aan een aantal inhoudelijke thema’s die de andere netwerken kunnen gebruiken, bv. medicatie in de eerste lijn, wet zorg & dwang, ambulante geriatrie teams en teleconsultatie.

Resultaat
De projectleiders van bovengenoemde netwerken hebben op basis van een aantal mijlpalen, uitgangspunten geformuleerd om op een transparante en logische manier met elkaar samen te werken. Hierbij is gekeken naar de bestaande activiteiten in de regio op het gebied van ambulante complexe ouderenzorg en welke overkoepelend kunnen plaatsvinden.

  • Kostendekkende financiering, zodat de juiste zorg op de juiste plek geboden wordt
  • Passende structuur om toekomst gericht inhoudelijk verder te ontwikkelen, zodat kennis delen en kennis maken vanzelfsprekend is tussen de subregio’s Utrecht en Eemland

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Nicolet Groen via nicolet@medicolebv.nl.

Deelnemende organisaties: Accolade Zorg, AxionContinu, Beweging 3.0, Careyn West en Stad, De Haven, De Rijnhoven, Huisartsen Eemland, HUS (Huisartsen Utrecht Stad), QuaRijn (projecteigenaar), Regiozorg.NU, Silverein, Unicum, Warande, Zorggroep Charim, Zorgorganisatie Norschoten en ZorgSpectrum

Startdatum project

01-01-2023

Einddatum project

31-12-2023

Status van het project:

Actief
  • In uitvoering: er worden op verschillende mijlpalen gewerkt aan samenwerking met elkaar.