//GTM

Infrastructuur voor specifieke, complexe doelgroepen van kwetsbare ouderen

In 2019 heeft KMPG advies uitgebracht aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de bekostiging van kennis over en zorg aan kleine groepen mensen met een complexe zorgvraag. De zogenaamde “laag-volume, hoog complex” (hierna: LVHC) doelgroepen. Deze kleine, specifieke cliëntgroepen vallen gedeeltelijk onder de Wlz. Per doelgroep gaat het om maximaal 1500 cliënten. Een gemiddelde zorgorganisatie heeft misschien maar één of twee cliënten met deze aandoeningen. Hierdoor is het helaas nog vaak dat deze doelgroepen niet de ondersteuning en zorg krijgen die ze nodig hebben of dat de problematiek niet wordt herkend, omdat de betreffende zorgprofessionals hierover onvoldoende kennis hebben. Door voor deze doelgroepen aparte regionale expertisecentra op te richten, kunnen de kennis en ervaringen met deze cliënten op één plek worden gebundeld en beschikbaar gesteld worden aan alle zorgprofessionals in de regio.

Het doel is om een kennisnetwerk voor de regio Utrecht voor specifieke complexe doelgroepen te ontwikkelen, waarbinnen de netwerkpartners van elkaars kennis en kunde gebruik kunnen maken door outreachend (samen) te werken. Hierbij sluiten we aan bij de kennisinfrastructuur van de landelijke en regionale netwerken van expertisecentra LVHC en bij andere regionale ontwikkeling (bijvoorbeeld ONUe).

Beoogde resultaten van het project:
• Binnen het samenwerkingsverband is er overeenstemming over de definiëring van specifieke complexe doelgroepen waarop dit project zich richt. We nemen de landelijke definiëringen als uitgangspunt voor dit gesprek.
• Er is een overzicht van de specifieke, complexe doelgroepen en bijbehorende volumes bij de VVT-aanbieders, zoals die in stap 1 gedefinieerd zijn.
• De ambities, doelstellingen en beoogde resultaten van de deelnemende organisaties ten aanzien van het outreachend werken met betrekking tot de specifieke complexe doelgroepen die in stap 1 gedefinieerd zijn staan beschreven.
• Er is een voorstel voor verdere ontwikkeling van de benodigde infrastructuur, gericht op outreachend werken. In dit voorstel staat beschreven op welke wijze kennisdeling en outreachend werken vorm kunnen krijgen en worden randvoorwaarden in kaart gebracht. Er worden voorstellen voor de governancestructuur, de wijze van bekostiging en de wijze van informatie delen gedaan. Hierbij wordt de samenhang en samenwerking met de landelijke LVHC-netwerken gezocht.

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Ingrid Janssen via i.janssen@careyn.nl.

Deelnemende organisaties: Careyn (projecteigenaar), AxionContinu, Beweging 3.0, QuaRijn, ZBVO, ZorgSpectrum