//GTM

Infrastructuur voor onplanbare zorg in ANW-situaties

Infrastructuur voor onplanbare zorg in ANW-situaties

Het leveren van ongeplande zorg vraagt om een dienstverlening die 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar moet zijn voor alle organisaties in de regio met thuiswonende cliënten of patiënten waarbij de noodzakelijke zorg even niet kan wachten tot een regulier, vooraf georganiseerd zorgmoment. Die organisaties kunnen zijn: thuiszorgorganisaties en VVT-organisaties met VPT-cliënten. Dat kan overdag zijn, maar ook in de nacht of het weekend. Hier ligt dan ook een verband tussen het bieden acute zorg overdag gedurende de week en ongeplande ANW-zorg. De toevoeging in dit project ligt vooral in het tijdens reguliere tijden snel kunnen inspringen op acute situaties thuis met een team van deskundige medewerkers, van het juiste niveau, op ambulante wijze. Daarnaast is het volledig regiobreed beschikbaar maken van (ongeplande) nachtzorg nog een punt van aandacht om geheel aan de doelstelling rondom ANW-zorg te kunnen voldoen.

Om een dergelijke, bestendige 24/7 voorziening te kunnen organiseren en vervolgens efficiënt, effectief en met beheersing van kosten te kunnen realiseren, is domein- (Wlz en Zvw) en regio-overstijgende samenwerking nodig. Immers, binnen de regio zijn geen partijen die voldoende geld, mensen en middelen hebben om dit volledig optimaal te kunnen organiseren: noch voor zichzelf, noch regiobreed.

Het doel van het project Infrastructuur voor onplanbare zorg in ANW-situaties is een verkenning van de mogelijkheden om voor de regio Utrecht een duurzaam, dekkend netwerk te hebben voor onplanbare/acute (ANW) zorg voor kwetsbare ouderen.
Om het doel rondom infrastructuur 24/7 acute (ANW-)zorg te kunnen realiseren, worden de volgende resultaten beoogd:
• Verbreding- en opschaling van bestaande initiatieven ANW-/onplanbare zorg in de ROAZ-regio voor meer VVT-aanbieders.
• Op basis van reeds bestaande voorzieningen voor specifiek ongeplande ANW-zorg een voor regiobreed dekkend netwerk realiseren waarbij voor aanbieders (uitvoerders van de ongeplande nachtzorg) en afnemers (partijen die niet zelf uitvoeren maar wel beschikbaarheid aanbieden aan hun cliënten) goede en duurzame afspraken zijn vastgelegd.
• Inzicht in behoeften onder huisartsen en SEH in de ROAZ-regio voor het inregelen acute opvolging in de wijkzorg bij cliënten die nog niet in zorg zijn (regiobeeld ROAZ).
• Op basis van uitkomsten inregelen en organiseren van een dekkend netwerk.

Bij het uitwerken van dit project zal waar mogelijk aansluiting worden gezocht bij reeds bestaande voorzieningen voor ANW-zorg.

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Hans Oosterkamp via h.oosterkamp@berenschot.nl.

Deelnemende organisaties: Careyn (projecteigenaar), Amaris, AxionContinu, Beweging 3.0, Domus Magnus en Valuas Zorggroep, RAVU, De Rijnhoven, QuaRijn, Santé Partners, Silverein, Warande, Zorg- en Wooncentrum De Haven, Zorggroep Charim, Zorggroep de Vechtstreek en ZorgSpectrum