//GTM

Infrastructuur voor domeinoverstijgende financiering

Infrastructuur voor domeinoverstijgende financiering

De behoefte en noodzaak om samen te werken over domeinen heen wordt steeds groter. Zorg bekostigd uit Wlz, Wmo, Zvw lopen in de praktijk door elkaar heen en bedienen vaak dezelfde populatie. Ouderenzorgorganisaties werken daardoor steeds vaker samen in netwerken waar ook, welzijnsorganisaties, gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars bij aansluiten. Dat zorgt voor een aantal uitdagingen, niet in de laatste plaats op het financiële vlak. De Wmo, Wlz en Zvw bepalen de financiële schotten waardoor een investering van de ene partij niet zelden winst oplevert voor een andere partij. Als we meer en intensiever integraal willen samenwerken, moeten we afspraken kunnen maken over hoe we lasten en lusten verdelen. Zeker daar waar de kosten en opbrengsten niet bij dezelfde organisatie liggen.

Doelstelling

Een verdeelsystematiek biedt een basis om afspraken te maken over de (her)verdeling van financiële en maatschappelijke kosten en opbrengsten, waarbij er rekening gehouden wordt met de middelen die organisaties nodig hebben om hun taken naar behoren uit te voeren. Gebruik van een verdeelmodel zorgt voor eerlijkheid, transparantie en beperking van prikkels die sturen op ondoelmatig werken en onvoldoende passende ondersteuning en zorg. Het draagt daarmee ook bij aan het verhogen van de bewustwording onder ketenpartners over kosten- en batenverdeling, wat de samenwerking ten goede komt.

Doel van dit project is om een instrument te ontwikkelen op basis waarvan in/bij domeinoverstijgende projecten/afspraken de kosten en baten rechtvaardig over de deelnemende partijen worden verdeeld. Bijvoorbeeld op basis van type product/dienst, uitgaven van organisatie en/of doelgroepen. Dit instrument kan vervolgens als basis gebruikt worden om te komen tot financiële samenwerkingsafspraken. Of juist het goede gesprek starten om regionale samenwerkingen te kunnen inrichten. Van concurrentie modellen naar regionale modellen. Uitgangspunt is dat de verdeelsystematiek geënt is op voor de VVT-sector relevante landelijke ontwikkelingen.

Uitgangspunten voor het instrument

• Houd het simpel
• Het instrument moet gebruiksvriendelijk zijn en gemakkelijk in te vullen
• Het instrument moet een basis leggen voor het maken van financiële afspraken tussen de betrokken partners
• Het instrument moet in de toekomst voor meerdere domeinoverstijgende initiatieven gebruikt kunnen worden
• Zorg dat de tool aansluit bij de ‘leidraad uitwisselen informatie afbouw capaciteit zorg van het ACM’

Beoogde resultaten

• Een format met gebruikershandleiding, die voor iedere geïnteresseerde organisatie beschikbaar is, waarin voorziene kosten en baten worden doorgerekend om te komen tot inzicht en overeenstemming over een rechtmatige verdeling tussen samenwerkingspartijen.
• Een instrument dat gebruikt kan worden voor het gesprek met zorgverzekeraar en zorgkantoor om nieuwe, structurele bekostigingsmodellen te kunnen ontwikkelen in lijn met het IZA en de ontwikkeling van passende ondersteuning en zorg.

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Kitty Valk via kitty@decido.nl.

Deelnemende organisaties: Beweging 3.0 (projecteigenaar), AxionContinu, IVVU, QuaRijn, Santé Partners, ZBVO, St Pieters en Bloklands Gasthuis, Vecht en IJssel, Warande en Zorggroep de Vechtstreek

Startdatum project

01-06-2023

Einddatum project

28-02-2024

Status van het project:

Actief
  • Het offerte traject, voor het ontwikkeltraject door een externe partij, is inmiddels afgerond. Lysias gaat in samenwerking met Cebeon starten met het ontwikkelen van het instrument.
  • Fase Verkennen (week 47-48)
  • Fase Concept ontwikkelen (week 49-52)
  • Fase Bouwen (week  52-1)
  • Fase Valideren en opleveren (week 2-5)
  • Fase implementeren (week 5-8)