//GTM

Infrastructuur voor coördinatie tijdelijk verblijf en crisisopnames

Infrastructuur voor coördinatie tijdelijk verblijf en crisisopnames

Uiteraard geldt dat het cliëntvriendelijker is en - vanuit het perspectief van passende ondersteuning en zorg bijdraagt aan de betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg om te zoeken naar oplossingen om crisissen te voorkomen. En om bij escalatie een voorziening te treffen die erger voorkomt. Omdat ouderen langer thuis blijven wonen is de vraag naar (acute) kortdurende zorgvormen tussen thuis en verpleeghuis of ter voorkoming van ziekenhuisopname, zoals ELV, respijt- of logeerzorg, sterk gegroeid. Doordat ouderen met een complexe zorgbehoefte langer thuis blijven wonen neemt het gevaar voor incidenten toe en stijgt naar verwachting het aantal incidenten waaruit een crisissituatie kan ontstaan. Ziekenhuizen en huisartsen zijn vaak veel tijd kwijt om tijdelijke opvang en crisisopnames voor kwetsbare ouderen te organiseren. Om adequaat in te kunnen spelen op crisissituaties en de toenemende vraag naar tijdelijk verblijf in goede banen te leiden, is goede regionale samenwerking een vereiste. Het organiseren van een integrale toegang draagt bij aan een efficiëntere coördinatie en route naar tijdelijk verblijf en crisisopnames voor kwetsbare ouderen.

Het doel van het project Infrastructuur voor coördinatie tijdelijk verblijf en crisisopnames is om zorgcoördinatie te verbeteren in de regio Utrecht, zodat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten (en er geen/beperkt wachtlijsten zijn). Om als VVT-sector een eigen perspectief te formuleren, een eigen werkwijze te ontwikkelen en hierop regie te voeren, zodat dit ook integraal kan worden ingebracht bij bijvoorbeeld de ZCC-ontwikkeling Midden-Nederland.

Beoogde resultaten van het project:
• Eenduidige definities en zicht op de huidige scope coördinatie tijdelijk verblijf en crisisopnames.
• In kaart brengen: huidige situatie (organisaties, VVT, ZH, eerstelijn, gemeenten, GGZ, revalidatie), doelgroepen, knelpunten en ambities.
• Perspectief van de VVT op de zorgcoördinatie in regio Utrecht: waar moet de zorgcoördinatie zich op richten (focus) en wat is de betrokkenheid en rol van de VVT hierin.
• Geoptimaliseerde bestuurlijke afstemming tussen de subregio’s, met name de vertegenwoordiging vanuit VVT-sector in de regionale ontwikkeling inzake het Zorg Coördinatie Centrum Midden-Nederland (ZCC).
• Inzicht in werkwijze van regionale coördinatiepunten ten aanzien van matching van vraag en aanbod.
• Analyse van toekomstig benodigde capaciteit tijdelijk verblijf en crisisopnames, afgezet tegen huidige beschikbare capaciteit (kwantificeren ook van wachtlijsten/tijden), wat gaat er niet goed en wat kan er beter.
• Verkenning van mogelijkheden om de zorgcoördinatie in regio Utrecht te verbeteren, vanuit het perspectief van de VVT (incl. de wenselijkheid/mogelijkheden uniformering van de ondersteunende systemen (ZorgDomein en Point).

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Yvonne van Kemenade via yvankemenade@outlook.com.

Deelnemende organisaties: AxionContinu (projecteigenaar), Beweging 3.0, IVVU, QuaRijn, Silverein, Warande, Zorg- en Wooncentrum De Haven, Zorggroep Charim en ZorgSpectrum