//GTM

Regionaal Opleiden in regio Stad - Zo word je kwaliteitsverpleegkundige

Het is voor een zorginstelling niet alleen waardevol om kwaliteitsverpleegkundigen in huis te hebben, voor HBO-verpleegkundigen is een traineeship een mooie kans om verder te kunnen groeien in het vak en ervaring op te doen bij verschillende instellingen. Daarom hebben vijf VVT-instellingen in de regio Utrecht Stad de handen ineengeslagen om samen een opleidingstraject in te richten.

“Een werkdag van een kwaliteitsverpleegkundige kan chaotisch zijn met veel ad hoc beslissingen, kleinere en grotere crisissituaties en momenten waarop stevig in je schoenen moet staan, maar het is nooit saai. Geen dag is hetzelfde.” Aan het woord is Anna Biesters, zelf kwaliteitsverpleegkundige en opleidingsadviseur voor het project Regionaal opleiden in regio Stad dat zich richt op het opleiden van HBO-verpleegkundigen tot kwaliteitsverpleegkundige in de ouderenzorg.

Snel schakelen

Maar wat doet een kwaliteitsverpleegkundige? Elke verpleegkundige levert toch kwaliteit? “De naam zegt eigenlijk niet veel over de functie”, legt projectleider Trudy Dispa uit. “Er is geen blauwdruk, elke instelling geeft er een eigen invulling aan. Maar in grote lijnen komt het erop neer dat een kwaliteitsverpleegkundige de kwaliteit van de zorg bewaakt, aanspreekpunt in de instelling is en andere medewerkers coacht. Maar ook het begeleiden van de implementatie van technische innovaties en meedenken over nieuwe protocollen en projecten horen erbij.” Anna: “Als kwaliteitsverpleegkundige moet je vooral heel snel kunnen schakelen op allerlei niveaus. Het ene moment zit je met de HR-afdeling of het bestuur aan tafel, het volgende moment help je een verpleegkundige die wordt geconfronteerd met een valincident of een onvoorzien overlijden. En dat soms allemaal tegelijkertijd.”

‘Als kwaliteitsverpleegkundige moet je vooral heel snel kunnen schakelen op allerlei niveaus’

Groeikansen

De regio Utrecht Stad, en dan met name de vijf VVT-instellingen Careyn, AxionContinu, De Rijnhoven, Bartholomeus Gasthuis en Vecht en IJssel, heeft niet alleen behoefte aan meer medewerkers in de zorg, maar ook specifiek aan HBO- en kwaliteitsverpleegkundigen. “Niet alleen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren”, vertelt projectleider Trudy Dispa, “maar ook om groeikansen te bieden aan verpleegkundigen die nu op een bepaald niveau blijven steken en overwegen om van werk(gever) te veranderen. Grotere organisaties zoals Careyn en AxionContinu hebben al relatief veel HBO-verpleegkundigen in dienst, bij kleinere instellingen zoals het Bartholomeus Gasthuis of Vecht en IJssel zijn dat er veel minder. Door traineeships en een opleiding tot kwaliteitsverpleegkundige aan te bieden, krijg je niet alleen deskundiger personeel, maar geef je verpleegkundigen ook kans om ervaring op te doen bij alle vijf de zorginstellingen en zo te kijken welke plek het beste bij hen past.”

Interessant en uitdagend

Kortweg komt het traineeship erop neer dat HBO-verpleegkundigen (in opleiding) in elke VVT-instelling twintig weken meewerken en tegelijkertijd deelnemen aan scholing, intervisie en opdrachten om zo door te groeien naar de functie van kwaliteitsverpleegkundige. “Natuurlijk loop je daarmee het risico dat een verpleegkundige die nu bijvoorbeeld bij Careyn werkt, er uiteindelijk voor kiest om bij Vecht en IJssel te gaan werken of omgekeerd”, vervolgt Trudy Dispa. “Dat was ook wel een discussiepunt aan het begin van het project. Waarom zou je tijd en energie steken in een opleidingstraject als degene die je opleidt misschien wel gaat kiezen voor een andere instelling? Maar je kunt het ook anders zien: als je de opleiding niet aanbiedt, bestaat de kans dat een verpleegkundige minder uitdaging en plezier aan het werk beleeft en uiteindelijk de zorg verlaat. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst veertig procent van de net afgestudeerde HBO-verpleegkundigen binnen twee jaar uitstroomt. Het is dus belangrijk om ervoor zorgen dat je die verpleegkundige binnen de VVT-zorg én binnen de regio houdt. Met dit traject willen we het vak niet alleen aantrekkelijker maken, maar ook interessant en uitdagend houden.”

‘Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst veertig procent van de net afgestudeerde HBO-verpleegkundigen binnen twee jaar uitstroomt’

Maatwerk

“Werken in de ouderenzorg is namelijk heel erg leuk”, vult Anna aan. “Daar bestaan nu vaak vooroordelen over die ervoor zorgen dat verpleegkundigen in opleiding er minder snel voor kiezen om in een VVT-instelling te gaan werken of afhaken als ze niet de kans krijgen om door te groeien. Werken in een ziekenhuis klinkt vaak meer sexy dan in een zorginstelling voor ouderen, maar juist in een ziekenhuis heb je veel meer te maken met protocollen en minder vrijheid om zelf invulling te geven aan je werk. De ouderenzorg is heel dynamisch en interessant en je kunt grotendeels zelf bepalen hoe je je werk inricht. Zelf ben ik kwaliteitsverpleegkundige geworden door mee te lopen met een senior en zo heel veel te leren. Nu kun je daar een opleiding voor volgen die aansluit op je eigen kennis en ervaring. Dingen die je al kunt, hoef je niet meer te leren zodat je je kunt concentreren op uitdagende, nieuwe onderwerpen. Maatwerk dus, want daar is behoefte aan, zo blijkt uit een inventarisatie onder HBO-verpleegkundigen.”

Samenwerken

“Het project is een jaar geleden gestart. We verwachten dat de eerste trainees later dit jaar kunnen beginnen”, aldus Trudy. “Een ander initiatief binnen het project is het bouwen van een community waar HBO-verpleegkundigen kennis kunnen delen en ervaringen kunnen uitwisselen. Zo proberen we zoveel mogelijk in te spelen op de wensen van alle betrokken partijen. De vraag die werd gesteld bij de start van het project – waarom gaan we HBO-verpleegkundigen verder opleiden als we al een tekort hebben aan MBO-verpleegkundigen? – hopen we in de toekomst ook aan te kunnen pakken. De ervaringen in dit project, kunnen we later wellicht gebruiken om traineeships voor MBO-verpleegkundigen op te zetten. Want ook voor hen moet het werk in de ouderenzorg interessant en uitdagend zijn en blijven.”

https://www.toekomstbestendigeouderenzorgutrecht.nl/regionaal-opleiden-in-regio-stad