Interview Commissie Ontwikkeling Ouderenzorg Utrecht

Alle IVVU-leden voelen de wens en de noodzaak om de toekomst van de ouderenzorg in de regio vorm te geven. Gezamenlijk een visie en een mening formuleren helpt om een koers uit te zetten voor toekomstige projecten en plannen. Dat is het doel van de IVVU Commissie Ontwikkeling Ouderenzorg Utrecht (COOU). In deze nieuwsbrief vertellen Anja Jonkers en Harry Finkenflügel hier meer over. Samen met Evelien van Dijk (De Koperhorst), Jef Mol (Santé Partners), Joyce Jacobs (De Wulverhorst), Marie-Claire van Hek (AxionContinu) en Rianne van Eijk (Beweging 3.0) vormen zij de COOU.

Anja is sinds 2,5 jaar werkzaam als districtsdirecteur Utrecht West, een van de vier districten van Careyn. Daarvoor was zij onder andere werkzaam bij het Ministerie van VWS en bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Anja is voorzitter van de COOU.

Harry is bestuurder bij Warande en al bijna vijftig jaar werkzaam in de zorg. In 2018 maakte hij de overstap van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking naar de ouderenzorg. Verder is Harry als docent verbonden aan de Erasmus School of Health Policy and Management (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Waarom is de COOU ingesteld?
Anja: “Na een paar jaar werken met de Krachtig Verbindende Toekomstvisie binnen de IVVU wilden de leden de ontwikkelingen in de ouderenzorg meer samen monitoren. Welke veranderingen zien we zelf? Wat is onze visie op de toekomst van de ouderenzorg? Vanuit dit gevoel van noodzaak en die wens is uiteindelijk organisch de commissie ontstaan.” Opdracht van de commissie is om voor de regio Utrecht een scenario te schetsen waarin de ouderenzorg houdbaar gemaakt kan worden. Harry: “We kunnen lang blijven zeggen dat er steeds meer ouderen en steeds minder mensen zijn, maar daarmee heb je nog niets in handen. Als commissie werken we niet concreet projecten uit, maar komen bij elkaar om overstijgend over de problematiek na te denken. Verder is het onze taak om de verbinding te zoeken met andere ontwikkelingen, zoals TAZ, WOZO, GALA en IZA.”

Wat is het doel van de commissie?
“De commissie heeft als doel een stip op de horizon te zetten en samen de ontwikkeling van de ouderenzorg in de komende jaren vorm te geven. Daar willen we voor staan, die koers met elkaar varen. En ook de samenwerking opzoeken en continu het gesprek met elkaar voeren. Dan heb je als VVT-sector een meer gezamenlijk standpunt en kun je invloed uitoefenen”, aldus Anja en Harry. “We hebben iets te doen als samenleving, maar het is van belang te bepalen en uit te dragen welk deel je als VVT voor je rekening neemt en voor welk deel andere partijen aan zet zijn.”

Wat zijn de taken van de commissie?
Anja: “Voor het lopende projectjaar coördineren, sturen en bewaken we dat de goede dingen gebeuren die ook tot de beoogde resultaten leiden. Daarnaast is het onze verantwoordelijkheid dat die stip op de horizon en de visie op de toekomst er komen.” Verder probeert de commissie actief grip te krijgen op de ontwikkelingen, zoals GALA, TAZ, WOZO, IZA en de Green Deal. Harry: “Iedere organisatie zal daarin zijn plek moeten kiezen, waarbij het van belang is dat organisaties zelf in the lead zijn. We moeten dus met elkaar kijken waar we nu staan, wat we samen doen, maar ook naar wat organisaties zelf doen.” Dergelijke stappen vereisen volgens Anja en Harry een gezamenlijk lef om bepaalde keuzes te maken en daarin samen op te trekken. “We kunnen zelf veel steviger aangeven waar we wel en niet van zijn en moeten durven zeggen dat we het anders gaan doen.”